info@janklovicsugyved.hu
+3620 806 16 06

Lopás

Lopás

Lopás > büntető ügyvéd – Tel.: +3620 806 1606 – dr. Janklovics Ádám ügyvéd, Budapest

Lopás bűntettének elkövetésével vádolják Önt? Hozzátartozója ellen büntetőeljárás indult lopás gyanúja miatt?

Lopás védőügyvéd, büntető ügyvéd, Budapest

Lopás és vagyon elleni bűncselekményekre szakosodott ügyvédi iroda vagyunk. Lopás bűncselekményekre specializálódott büntető ügyvédeink otthonosan mozognak az egyedi szaktudást igénylő lopási esetekben, így hatékony jogi védelmet nyújtanak Önnek.

Ha Ön vagy hozzátartozója ellen büntetőeljárás indult lopás elkövetése miatt, javasoljuk, hogy minél hamarabb forduljon Ügyvédi Irodánkhoz, hogy hatékony védelmet nyújthassunk Önnek.

Ne hagyja, hogy védőügyvéd hiányában olyan helyzetbe kerüljön, amikor nem tudja magát megvédeni a felkészült hatósággal szemben!
Az első pillantásra jelentéktelennek tűnő lopások esetén is kulcsfontosságú a tapasztalt védőügyvéd szerepe, hiszen a kisebb értékre (50001 – 500000 forint) elkövetett lopás büntetőtétele akár két évig terjedő szabadságvesztés is lehet, amelynek minősített esetei még súlyosabb büntetést vonhatnak maguk után!

Ha lopással gyanúsítják, Önnek tapasztalt védőügyvédre van szüksége. Ne habozzon, forduljon hozzánk!

Miért minket válasszon? Lopás büntetőeljárási ügyekben otthonosan mozgunk, hiszen a büntetőjogra specializálódtunk és ezen a területen sokéves tapasztalattal rendelkezünk.

Erősségeink, amelyek védőügyvédi munkánk alapját képezik, vitathatatlanul hozzájárulnak büntetőjogi sikereinkhez:

 • kimondottan büntetőjogra szakosodtunk (lopás, csalás),
 • gyorsan, késlekedés nélkül intézkedünk lopási ügyében,
 • képviseljük Önt a lopási eljárás során, így nem egyedül védekezik a felkészült hatóságokkal szemben,
 • minden eljárási cselekményen részt veszünk,
 • részletesen kidolgozzuk, felépítjük a védekezését,
 • felkutatjuk a lopási ügyére vonatkozó összes lehetséges mentő körülményt,
 • megírjuk Ön helyett a beadványokat, kérelmeket

 

Lopás: Nézzünk egy konkrét esetet!

A vádlottak a vádbeli napon találkoztak, majd egyikük motorkerékpárjával a közeli ékszerbolt felé indultak. Az ékszerüzlettől kb 50 méter távolságra álltak meg. Az I. rendű vádlott leszállt a motorról, míg a II. rendű vádlott a motoron várakozott.
Az I. rendű vádlott az ékszerüzlet előtt többször elsétált. A személyazonosságának elfedése céljából parókát és napszemüveget viselve bement az üzletbe. Az eladópultból 4 darab ékszertartó állványt tulajdonított el. A vádlott összesen 200 db gyűrűvel futva a vádlott társa irányába távozott, majd a motorra felülve elmenekültek.

 

Mi a lopás fogalma? Ki követ el lopást?

Lopást követ el az, aki idegen, más tulajdonát képező dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa. Ilyen, eltulajdonítandó dolog lehet: ruha, autó, pénz ékszer.

Fontos feltétel a lopásnál, hogy a dolog idegen legyen az elkövető számára, azaz mindenképpen valaki másnak – természetes vagy jogi személynek – a tulajdonában kell állnia. A büntetőjog nem vizsgálja, hogy az adott dolog hogyan jutott az előző birtokoshoz vagy tulajdonoshoz, hanem a fennálló birtokviszonyt védi. Paradoxonnak tűnhet, de lopni a tolvajtól is lehet.

Lopás értékhatárok – Az ellopott dolog értéke

A lopás elkövetési tárgyaként megjelenő dolognak értékkel bírónak kell lennie. Ez mindig a bűncselekmény elkövetésekor irányadó érték, azaz az adott dolog pénzben kifejezett kiskereskedelmi ára.

Az ellopott tárgy értéke kiemelt szereppel bír, mert ez határozza meg a lopás büntetési keretét. Ha az elkövető maximum 50000 forint értékű dolgot lop el, nem bűncselekményt, hanem szabálysértést valósít meg.

Az ellopott dolog értékétől függően a lopás minősítése:

 1. 50 001 – 200 000 forint között kisebb érték (két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés),
 2. 200 001 – 2 millió forint között nagyobb érték (három évig terjedő szabadságvesztés),
 3. 2 millió – 50 millió forint között jelentős érték (egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés),
 4. 50 millió – 500 millió forint között különösen nagy érték (két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés),
 5. 500 millió forint felett pedig különösen jelentős érték (öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés) .

 

A lopás elkövetési magatartása

A lopás elkövetési magatartása az elvétel. A két mozzanatból álló cselekmény birtokállapot-változást jelent: az elkövető az adott dolog felett megszünteti a korábbi tulajdonos, birtokos rendelkezési jogát (első elem), és saját rendelkezési jogot keletkeztet azon (második elem). A korábbi birtokállapot megszüntetése mellett létre kell hozni az új birtokállapotot is. Csak ekkor beszélhetünk befejezett elvételi magatartásról.

 

Lopás, mint befejezett cselekmény

Ebből következően a lopás, mint cselekmény befejezetté válásának nem feltétele a dolog elvitele. Ha a kollégiumi szobában az elkövető lakótársa pénzét elvéve azt a szobában csak egy általa ismert helyre dugja el, a birtokállapot-változás (és ezáltal a lopás) megvalósul, noha a pénzt nem vitte el, de a titkos rekesz miatt kizárta azt a lehetőséget, hogy a birtokos a pénzt visszaszerezhesse. A gyakorlatban az elvitel általában megvalósul, bizonyos esetekben másként nem is képzelhető el a birtokállapot-változás. (Így, ha valaki egy személygépkocsit próbál eltulajdonítani, akkor azt a helyszínről el is kell vinnie, hogy a lopás megvalósuljon.)

 

Lopás, mint nem befejezett cselekmény

Ugyanakkor a dolog elvitele sem jelenti szükségszerűen a lopás befejezetté válását, csak ha ezzel a tulajdonosi jogok visszaszerzésének lehetőségét zárja ki az elkövető. E feltétel hiányában nem befejezett a lopás akkor, ha az elkövető az általa eltulajdonítani szándékozott szerszámokat még az üzem területén, például a kerítés mellett helyezi el. Az eszközök fellelhetőek, a tulajdonosnak esélye van a dolog feletti jogosítványok visszaszerzésére.

 

A lopás minősített esetei

A lopás bűncselekményét az eltulajdonított dolog értéke mellett egyéb körülmények megléte is súlyosabban minősíti.

A lopás bűncselekményét minősítő körülmények közül öt –

 • a bűnszövetségben elkövetett lopás,
 • az üzletszerűen elkövetett lopás,
 • a dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás,
 • a zsebtolvajlás útján elkövetett lopás
 • és a közokirat, magánokirat vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz egyidejű elvételével elkövetett lopás (értékhatártól függetlenül)

eggyel súlyosabb büntetési tételkeretet von maga után, míg mások –

 • helyiségbe vagy ehhez tartozó bekerített helyre megtévesztéssel elkövetett lopás,
 • vagy a jogosult (használó) tudta és beleegyezése nélkül bemenve elkövetett lopás,
 • hamis vagy lopott kulcs használatával  elkövetett lopás,
 • lakást vagy hasonló helyiséget az elkövetővel közösen használó sérelmére elkövetett lopás,
 • vagy az erdőben jogellenes fakivágással elkövetett lopás, – az egyébként csak szabálysértési értékre megvalósított lopást minősítik bűncselekménnyé.

A közveszély színhelyén történő elkövetés egyben helyszínt és időpontot is jelöl. Erről akkor beszélhetünk, ha valamely anyag vagy energia pusztító hatása következtében egyedileg meg nem határozható, vagy pedig meghatározott, de nagyobb számú ember élete, testi épsége, vagy jelentős értékű dolgok kerülnek veszélybe.

 

Lopással vádolják Önt?
Kérje büntető ügyvéd segítségét!

dr. Janklovics Ádám ügyvéd, Budapest

Tel.: +3620 806 1606