info@janklovicsugyved.hu
+3620 806 16 06

Cserbenhagyás

Cserbenhagyás

Cserbenhagyás > büntető ügyvéd – Tel.: +3620 806 1606 – dr. Janklovics Ádám ügyvéd, Budapest

Cserbenhagyás elkövetésével vádolják? Forduljon tapasztalt közlekedési ügyvédhez!

Cserbenhagyás ügyvéd, büntető ügyvéd

Ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, illetve az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, cserbenhagyásért felel.

A KRESZ 58. § (1) és (2) bekezdése  a balesettel érintett jármű vezetőjére kötelezettséget ír elő, azaz  köteles a járművel azonnal megállni és a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani, valamint az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni. Aki ezt elmulasztja cserbenhagyás miatt vonják felelősségre.

A cserbenhagyás vétségét kizárólag a balesettel érintett jármű vezetője követheti el.

A bűncselekmény vétség, és kizárólag a szándékosan követhető el.

Közlekedési jogra szakosodott ügyvédként tapasztalom, hogy a cserbenhagyást elkövetők rendszerint valamely más jogsértő magatartásuk leplezése miatt nem állnak meg a helyszínen, mely lehet bűncselekmény általában ittas járművezetés vagy lopás, de lehet szabálysértés is például engedély nélküli járművezetés.

A bűncselekmény csak szándékosan követhető el, eszerint a jármű vezetője tudatának át kell, hogy fogja a baleset bekövetkezésének tényét, tudnia kell arról, hogy baleset részese volt (észlelnie kellett azt), és ezek ellenére szándékosan elmulasztja a KRESZ-ben foglalt kötelezettségeit. Nem zárja ki a szándékosság megállapítását az sem, ha az elkövető ittas állapotban van, abban az esetben, ha épp az ittassága miatt nem észleli a jármű vezetője, hogy baleset részese volt, úgy ez neki felróható, vagyis alappal nem hivatkozhat arra, hogy nem észlelte a baleset tényét, és ezért nem állt meg a baleset helyszínén.
A megállási vagy meggyőződési kötelezettség elmulasztása csak akkor állapítható meg, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg. Súlyosabb bűncselekményen kizárólag a  segítségnyújtás elmulasztása lehet.   Ha a baleset következtében legalább egy olyan személy van, aki segítségnyújtásra szorul, és a jármű vezetője, aki a balesettel érintett megállási kötelezettségét nem teljesíti, úgy nem a cserbenhagyásért felel.

 

Cserbenhagyással vádolják Önt?
Kérje büntető ügyvéd segítségét!

dr. Janklovics Ádám ügyvéd, Budapest

Tel.: +3620 806 1606