info@janklovicsugyved.hu
+3620 806 16 06

Ittas vezetés

Ittas vezetés

Ittas vezetés > Büntető ügyvéd > Közlekedési jog > Tel.: +3620 806 1606 – dr. Janklovics Ádám ügyvéd, Budapest

Ittasan vezetett és büntetőeljárás vagy szabálysértési eljárás indult Ön ellen? Bevonták a jogosítványát, mert elszíneződött a szonda, alkoholt mutatott ki a vérvétel?

Kevesen tudják, hogy közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéd segítségével olyan védekezési stratégia alakítható ki, amely során csökkenthető a kiszabott büntetés mértéke és mérsékelhető a pénzbüntetés.

Ha tehát ittasan vezetett és büntetőeljárás vagy szabálysértési eljárás indult Ön ellen, javasoljuk, hogy keresse fel mielőbb Ügyvédi Irodánkat, hogy felkészült ügyvédi segítséggel védekezhessen már a gyanúsítotti kihallgatás során is, ha erre sor kerülne.

 

Mi számít ittas vezetésnek?

A jogszabályok szigorodása és a zéró tolerancia bevezetése óta az ittas vezetés a korábbiaknál szigorúbban büntethető. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a járművezető alkoholt fogyasztott, ilyen állapotban vett részt a forgalomban, a legkisebb alkoholszint mérése esetén is eljárás indítható ellene és büntetésre számíthat az elkövető.

Ittas vezetés miatt szabálysértési vagy büntetőeljárás indítható. Hogy a két eljárás közül melyik lefolytatására kerül sor, az a rendőri intézkedés során mért véralkohol-koncentrációtól függ, azaz attól, hogy az elkövető vérében milyen mennyiségben mérhető az alkohol.

 

Ittas vezetés: mikor szabálysértés?

Ha a rendőri intézkedés során a szonda vagy a vérvizsgálati eredmény 0,5 ezrelékes alkoholszint alatt marad, szabálysértési eljárás indul.

 

Ittas vezetés: mikor bűncselekmény?

A jelenleg hatályos törvény szerint, ha valakinek a szervezetében az alkoholszint meghaladja a 0,5 ezreléket minden esetben a helyszínen bevonják a járművezető jogosítványát és büntetőeljárást indítanak ellene.

Az ittas járművezetés bűncselekménye már a szeszes italtól befolyásolt állapotban történő járművezetéssel megvalósul. Az alkoholos befolyásoltság fennállása akkor állapítható meg, ha a véralkohol-koncentráció foka és klinikai tünetek alapján arra a következtetésre lehet jutni, hogy a járművezető a szeszes ital fogyasztása miatt nem képes a biztonságos vezetésre.

 

Alkoholos befolyásoltság megállapítása

Az alkoholos befolyásoltság megállapításánál a következő határértékeket kell figyelembe venni Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 13. számú módszertani levele alapján:

  • 0,2-ig = az alkoholfogyasztás nem bizonyított,
  • 0,2-0,50 között = ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt,
  • 0,51-0,80 között = igen enyhe,
  • 0,81-1,50 között = enyhe,
  • 1,51-2.50 között = közepes,
  • 2,51-3,50 között = súlyos,
  • 3,51 felett = igen súlyos fokú az alkoholos befolyásoltság.

Ha tehát az elkövető szervezetében az alkoholszint meghaladja a 0,5 ezreléket, bűncselekményről beszélünk. Ebben az esetben a büntetés akár több ezer forintos pénzbüntetés, a járművezetéstől való eltiltás valamint kötelező utánképzés lehet.

 

Az ittas vezetés büntetése

Milyen büntetésre számíthat az ittas vezető? A pénzbüntetés mellett meghatározott ideig tartó járművezetéstől valóeltiltással is számolni kell. Az eltiltás ittas vezetéses ügyekben effektív kötelező, ugyanakkor a bíróságnak lehetősége van arra, hogy meghatározott járműkategóriára korlátozza az eltiltást. A törvény szerint a járművezetéstől eltiltás ideje 1 hónap és 10 év közötti lehet, bizonyos esetben végleges hatállyal is eltiltható az ittas gépjárművezető. Tipikusan olyankor alkalmazza a bíróság, ha az ittas vezető visszaesőnek számít.

 

Ittas vezetéssel gyanúsítják? Mit tehet Ön?

Konzultáljon mielőbb közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéddel, hogy felkészült ügyvédi segítséggel védekezhessen már a gyanúsítotti kihallgatás során is. Ily módon olyan védekezési stratégia alakítható ki, amely során csökkentheti a kiszabott büntetés mértékét és mérsékelheti a pénzbüntetést.

Ittas vezetéssel vádolják Önt?
Kérje büntető ügyvéd segítségét!

dr. Janklovics Ádám ügyvéd, Budapest

Tel.: +3620 806 1606