info@janklovicsugyved.hu
+3620 806 16 06

Közúti baleset okozása

Közúti baleset okozása

Közúti baleset > védőügyvéd – Tel.: +3620 806 1606 – dr. Janklovics Ádám ügyvéd, Budapest

Közúti balesetet okozott és eljárás indult Ön ellen?

Közúti baleset okozása védőügyvéd, büntető ügyvéd

Közlekedési ügyvéd segítségével a közlekedési baleset miatt indult eljárásban a büntetés mérséklésére, vagy akár az eljárás megszüntetésére is sor kerülhet abban az esetben, ha alappal tudunk hivatkozni az enyhítő körülményekre. Ehhez feltétlenül szükséges, hogy már az eljárás kezdetén vegyük igénybe a közlekedési ügyvéd segítségét!

Ha tehát közúti balesetet okozott és eljárás indult Ön ellen, javasoljuk, hogy keresse fel mielőbb Ügyvédi Irodánkat, hogy felkészült közlekedési ügyvédi segítséggel védekezhessen már a gyanúsítotti kihallgatás során is.

 

Közúti baleset elkövetője

Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, a közúti baleset okozásának vétségét követi el.

 

Közúti baleset okozása, mint bűncselekmény

A közúti baleset okozása bűncselekmény akkor valósul meg, ha a gépjárművezető a KRESZ megsértéséből adódóan úgy okoz közlekedési balesetet, hogy másnak vagy másoknak súlyos testi sértést, azaz nyolc napon túl gyógyuló sérülést okoz. Ha a sérülés 8 napon belül gyógyul, a tettes szabálysértés elkövetése miatt vonható felelősségre.

 

Közúti baleset okozása: büntetési tételek

Közúti baleset okozásának büntetése attól függ, hogy a baleset mennyire súlyos kimenetelű.

  • Amennyiben a közúti baleset okozása során nem történik személyi sérülés, vagy az 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülés, a közúti baleset okozása szabálysértésnek minősül. A balesetet okozó pénzbírságra büntethető és egytől tizenkét hónapra terjedő időszakra eltiltható a vezetéstől (jogosítvány bevonással).
  • A közúti baleset okozása bűncselekménynek minősül, ha a balesetben az okozón kívül bárki 8 napon túli személyi sérülést szenved.
  • Három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az okozó, ha a közúti baleset során az okozón kívül más maradandó fogyatékosságot vagy tömegszerencsétlenséget szenved.
  • Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés róható ki az okozóra, ha a közúti baleset során valaki meghal. Két évtől nyolc évig terjedő letöltendő szabadságvesztés is lehet a büntetés, ha a közúti baleset során három vagy több ember meghal, vagy halálos tömegszerencsétlenség következik be.